Назар Стодоля (п'єса)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Назар Стодоля
Жанр п'єса
Форма п'єса
Автор Тарас Шевченко
Мова українська і російська
Написано 1843

«Наза́р Стодо́ля» — п'єса Тараса Шевченка написана 1843 року. Створена на межі першого й другого періоду творчості митця, вона є новим явищем в українській драматургії. Зображені в ній події відбуваються у 17 столітті біля Чигирина. Розвиток дії подано в романтичному дусі, проте в п'єсі переважають риси реалістичного відтворення дійсності. Етнографічно-побутові картини увиразнюють історичний колорит. Сценічні якості драми забезпечили їй великий успіх, і вона досі входить до репертуару українських труп. На тему Шевченкової п'єси Костянтин Данькевич у 1960 році написав однойменну оперу.

Історія написання та жанр[ред. | ред. код]

Дослідники не дійшли до єдиного висновку щодо мови, якою створено оригінал п'єси.

Точаться суперечки й щодо жанру «Назара Стодолі». Одні визначають його як історично-побутову драму (Василь Шубравський), інші вважають, що твір «мало спільного має з російськими романтичними традиціями і своїми типовими ознаками належить до сентиментально-побутових п'єс (приперчених історичною бутафорією), що з'явилися у нас на початку XIX ст.» О. Кисіль, П. Рулін, а також Василь Івашків визначали жанр твору як мелодраму.

Сюжет[ред. | ред. код]

Сюжет побудовано на традиційному любовному трикутнику, хоча образ основного Назарового суперника, полковника Молочая, винесено за межі тексту твору, а місце центрального негативного персонажа посідає Хома Кичатий. Традиційний образ матері, що зазвичай прагне шлюбу доньки з багатим, замінено на образ лиходія батька, який згоден відступитися од своїх намірів лише під загрозою смерті.

Інтерпретації та екранізації[ред. | ред. код]

  • Назар Стодоля (фільм, 1936) — українськомовний радянський фільм-драма, його відзнято за сценарієм Івана Кулика, за мотивами однойменної п'єси Тараса Шевченка
  • Назар Стодоля (фільм, 1953) — українськомовний радянський фільм-спектакль за мотивами однойменної п'єси Тараса Шевченка

Посилання[ред. | ред. код]