Будынак пазямельнага банка (Гродна)

З пляцоўкі Вікіпедыя
Jump to navigation Jump to search
Славутасць
Будынак пазямельнага банка
Будынак былога пазямельнага банка
Будынак былога пазямельнага банка
53°40′49″ пн. ш. 23°50′28″ у. д.HGЯO
Краіна Беларусь
Горад Гродна
Архітэктурны стыль мадэрн
Аўтар праекта Б. П. Астравумаў
Дата заснавання 1913
Дата пабудовы 1913 год
Статус Ахоўная шыльда гісторыка-культурнай каштоўнасці Рэспублікі Беларусь. Гісторыка-культурная каштоўнасць Беларусі, шыфр 412Г000656шыфр 412Г000656

Будынак пазямельнага банка (Гродна)
Будынак пазямельнага банка
Будынак пазямельнага банка

Будынак пазямельнага банка — будынак у Гродне, размешчаны па вуліцы Леніна, 9. Пабудаваны ў 1913 г. паводле праекта архітэктара Б. П. Астравумава.

Архітэктура[правіць | правіць зыходнік]

Купал над галоўным уваходам

Г-падобны ў плане будынак займае вуглавое становішча, мае традыцыйную для стылю мадэрн ускладнёную і дынамічна развітую аб'ёмна-прасторавую кампазіцыю. Надае будынку незвы чайны сілуэт высокі светла-чырвоны купал над галоўным уваходам, які нібы лунае над зелянінаю, у якой патанае навакольная невысокая забудова, і завяршае перспектыву сучасных вуліц Леніна і Карбышава.

Пры ўзвядзенні будынка выкарыстаны новыя на той час прагрэсіўныя будаўнічыя матэрыялы. Міжпаверхавыя перакрыцці, лесвічныя прыступкі і падаконныя пліты зроблены з жалезабетону. Сталярку рабілі з лепшых парод дубу.

Фасад па вул. Леніна
Эркер з боку вул. Карбышава

Будынак двухпавярховы з сутарэннямі, складаны ў плане, накрыты двухсхільным дахам. Цэнтральная вуглавая частка вырашана ў выглядзе рызаліта, завершанага высокім парапетам і высокім шатровым дахам. Фасады бакавых крылаў на першым паверсе прарэзаны лучковымі аконнымі праёмамі ў ліштвах з замковым каменем і падаконнымі філёнгамі, на другім паверсе — прамавугольныя аконныя праёмы ў фігурных ліштвах і аздоблены падаконнымі філёнгамі з ляпным дэкорам. Фасад па вул. Леніна акцэнтаваны ў цэнтры эркерам і бакавым рызалітам. На фасадзе па вул. Карбышава сіметрычна размешчаны два скругленыя эркеры з балконамі. Архітэктурныя дэталі вылучаны белым колерам на фоне вохрыстых сцен. Да тарцовых фасадаў прымыкаюць суседнія пазнейшыя будынкі.

Першапачатковая планіроўка калідорная, цяпер зменена. У цокалі размяшчаліся архіў, памяшканні санітарна-тэхнічнай службы, сховішча. На першым паверсе былі вестыбюль, службовыя пакоі, на другім — зала аперацыйная і пасяджэнняў, кватэры адміністратара банка, кур'ера і інш. Па-мастацку выкананы металічныя агароджы ўнутранай лесвіцы і балконаў, казырок над галоўным уваходам.

Літаратура[правіць | правіць зыходнік]

Спасылкі[правіць | правіць зыходнік]